Recension av betttybook (Sandviken)
18 maj, 2021

Medryckande historisk spänning
****(*) 4/5

Jag gillar verkligen den här välskrivna historiska spänningsromanen som engagerar både genom de färgstarka karaktärerna och deras öden, men också insynen i en industristad i början av 1800-talets Sverige.

Emily Löwentin är dotter till tobaksfabrikören Andreas Löwentin, en man som gjort sitt bästa för att ge Emily en bra utbildning och invigt henne i fabriksverksamheten. Att en flicka visar så stort intresse för kunskap i vad som allmänt anses vara männens angelägenheter ses inte med blida ögon ens av hennes egen mor.

I juli 1834 är det ett faktum att koleran brutit ut i Göteborg och dödsfallen blir många, både bland de fattiga på gatorna men också på epidemisjukhusen som inrättats i staden. Emily trotsar sin mor och tar sig in till ett av sjukhusen för att hjälpa till, vilket ger henne insyn i en verklig misär med svårt lidande patienter. Väl hemma igen ställs hon inför tunga prövningar och hon står inför en tid av utmaningar där hon får stor nytta av all den kunskap hon samlat på sig.

Framför allt är det här en tillbakablick till tider då kvinnans ställning i Sverige var svag och man var under faderns eller makens förmynderskap, utom i de ovanliga fall då ogifta kvinnor myndighetsförklarats av kungen. En av de här kvinnorna som myndighetsförklarades år 1840 efter egen ansökan var Fredrika Bremer, svensk författare och kvinnorättskämpe, född i Finland. Det finns hur mycket som helst att skriva om detta, men jag är tacksam att det funnits starka kvinnor som i motvind tagit upp kampen för ett jämställt liv.