Pressmeddelanden
Göteborg 21 maj, 2021
Romanen Det omöjliga av Magnus Ståhlberg är en nyutkommen bok, vilken handlar om en ung kvinna som slåss för sina rättigheter i ett koleradrabbat Göteborg sommaren 1834.
”Göteborgs historia är ett ämne som alltid legat mig varmt om hjärtat”, säger Magnus. ”Ofta framförs staden som en arbetarstad. För mig är den även en handelsstad, där köpmännen idkade handel med hela världen. En stad som växte starkt under 1800-talet då fabrikerna behövde arbetskraft. Det är den här historiska staden och dess invånare jag vill berätta om”.
”Här hittar vi de typiska köpmännen, burdusa, självgoda, trixande och konspirerande. Andras olycka är deras lycka. Men vi hittar även hårdhudade personer med stora, varma hjärtan. Människor som inte behöver bevisa sig”, säger han.
Det omöjliga är en berättelse om den lilla människan. I det här fallet den unga Emily Löwentin, dotter till en av Göteborgs mest framträdande tobaksfabrikanter på Kyrkogatan. Emily växer upp under goda förhållanden, men vägrar att inrätta sig rollen som underdånig kvinna. Fadern ger henne ett visst utrymme och breddar hennes informella utbildning. Ändå vill hon få ut mer av livet och hennes syn på jämlikhet präglar både hennes tankar och handlingar.
Boken är även en berättelse som har den historiska staden som fond, en stad som lider av den dåliga perioden efter de goda åren under Napoleonkriget, en stad som sommaren 1834 drabbas av koleran.
Det omöjliga är första delen i en trilogi om det historiska Göteborg. Att boken släpps under 2021 har två anledningar: Göteborg firar sitt 400-årsjubileum, och det är 100 år sedan som kvinnor fick rätten att rösta i riksdagen.
Om författaren
Magnus Ståhlberg är född 1969 och bosatt i Göteborg. Det omöjliga är hans debut som romanförfattare och första delen i en trilogi om det historiska Göteborg. Som entreprenör inom flera branscher med global närvaro har han tidigare skrivit den självbiografiska managementboken Den pragmatiske Idealisten utgiven hos förlaget Roos & Tegnér 2018.